Wij verhuizen onze toonzaal... Bezoek ze alvast virtueel online!

Een tweede verblijf: altijd zon, of toch niet?

Een tweede verblijf, een plaatsje in de zon.

Of het nu Spanje of ergens anders is, een tweede verblijf in een warm land doet je dromen.

Weg van alle stress, zalig genieten zonder de Belgische regen die het feestje komt bederven.

De vraag is echter of een tweede verblijf ook financieel een verstandige keuze is voor uw situatie.

Hieronder alvast een vijftal bedenkingen:

Hoe lang wenst u uw buitenverblijf te houden?

Hou er altijd rekening mee dat een aankoop eenvoudig is. Er zijn tal van opportuniteiten om het ideale pand te kopen in het buitenland. Beslis je later om het pand terug te verkopen, dan is dat echter een ander paar mouwen. Zo krijgen de meeste mensen hun eigendom in Spanje dikwijls moeilijk terug verkocht.

Meerwaarde creëren op je vastgoed is vaak zeer lastig omdat nieuwbouwprojecten de markt continu onder druk zetten en je woning bijgevolg niet stijgt in waarde. Mocht er alsnog een meerwaarde gecreëerd worden bij de verkoop, dan word je daarop belast aan 21%. Indien uw tweede verblijf in de nalatenschap van uw erfenis valt, zal men ook daar rekening houden via het successietarief van een niet-inwoner van Spanje.

Hoe vaak wenst u naar uw buitenverblijf te gaan?

Wat vaak start als uw ideale plaatsje in de zon waar je liefst al je vrije tijd zou vertoeven, zwakt meestal na enkele jaren (door externe omstandigheden) af tot een verplichting om toch zeker twee maal per jaar ernaar toe te gaan.

Kinderen of kleinkinderen willen eens iets anders, ze geraken uitgekeken op hetzelfde zwembad of dezelfde locatie, waar ze moeilijk dezelfde band kunnen opbouwen als met vriendjes op school. Ook de taal speelt vaak een rol in het leggen van connecties. Als ze ouder worden hebben ze een drukke job of zijn ze zelf bezig met hun woning in België en wensen daar hun budget aan te spenderen ipv vliegtickets te kopen.

Als ouder of grootouder wordt je vaak de sponsor van je kinderen of kleinkinderen om ze toch wat vaker naar je buitenverblijf te lokken.

Hoeveel budget wenst u te besteden aan uw buitenverblijf?

Afhankelijk van waar je koopt, beginnen de prijzen van eigendommen in het buitenland gemiddeld van 150.000 euro voor een klein huisje of appartementje met drie kamers tot de extravagante prijzen voor luxe-eigendommen op toplocaties.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gemiddeld 2.500 € euro uitgeven per jaar aan reizen en hierbij ook gemiddeld  slechts 10 dagen per jaar weg zijn. Ook is het algemeen geweten dat mensen meer op reis gaan zouden als ze zelf een eigendom hebben. Vanzelfsprekend ga je dan telkens naar dezelfde plaats terug, maar je blijft wel beperkt door je vrije tijd. Zolang je werkt, heb je slechts 20 dagen per jaar om te vertoeven in de zon. Eens je op pensioen bent zijn er altijd externe factoren zoals bijvoorbeeld de zorg voor kleinkinderen die roet in het eten kunnen gooien, waardoor je geplande vakantietrip in het water valt.

Laat ons eens simpel berekenen wat 10 jaar op reis gaan zou betekenen mocht je uw volle 20 vakantiedagen weggaan: 2.500 x 2 x 10 jaar =50.000 euro. Daarentegen plaatsen we een afbetaling van 150.000 euro op 10 jaar, dit komt ongeveer neer op 15.000 euro interesten betalen aan de bank. Voorlopig interessant dus, maar hou ook rekening met de verplaatsingen naar je buitenverblijf én de belastingen.

Hoeveel belastingen betaal je eigenlijk op je buitenverblijf?

Eerst en vooral moet je rekening houden met de belastingen op de aankoop. Hieraan kan vaak een extra kost gekoppeld worden, namelijk die van een advocaat die u kan begeleiden in het aankoopproces. Hou dus rekening met 6% tot 10% extra registratiebelasting bovenop de aankoopprijs en nog 1 à 2% voor de administratieve kosten van de advocaat. Voor een pand van 150.000 euro betekent dit algauw 12.000 tot 18.000 € extra bovenop de aankoopprijs.

De verhouding van deze belastingen is natuurlijk wel grotendeels afhankelijk van de mate waarin je je verblijf al dan niet wenst te verhuren. Hou er ook rekening mee dat de Belgische fiscus er sowieso van uitgaat dat je deze woning verhuurt en je daar aldus ook op belast. Als je de woning niet verhuurt, wordt dit bepaald op de ‘huurwaarde’ van het goed. Als je de woning wel verhuurt, vormt de werkelijke huurprijs uw belastbaar bedrag. Ook Spanje zal uw woning belasten via het Kadastraal Inkomen én daarboven op 25% van 2% van de kadastrale waarde als fictieve huurinkomsten belasten.

Het totale plaatje op 10 jaar voor een woning met een aankoopwaarde van 150.000 € wordt dus in het beste geval: 12.000 belastingen en kosten bij aankoop bij laag beschrijf + 15.000 euro intresten aan de bank, gerekend aan 2% + 2.000 € jaarlijkse belastingen bij niet-verhuur x 10 jaar  = 47.000 € minimum.

Hoe evolueert de huizenmarkt in België?

Het is geen geheim dat de vastgoedprijzen in België blijven stijgen. Huizen die modieus en nauwkeurig afgewerkt zijn krijgen een zekere meerwaarde bij verkoop.

Investeren in uw woning in België is zeker en vast geen slechte beslissing. Daarom zal AC systems altijd een overkapping voorstellen die een meerwaarde betekent voor uw woning. Niet de grootste en de duurste overkappingen, wel de best passende oplossing die de schoonheid van uw woning benadrukt en daarnaast uw primordiale verlangen oplost: comfortabel buiten leven zonder rekening te moeten houden met het Belgische weer. Onze overkappingen gaan levenslang mee en daarom geven we ook een garantie van 10 jaar!

Uw investering op 10 jaar tijd zal ongeveer overeenstemmen met slechts 10% van de bovenstaande bedragen, en door ons modulaire systeem beslist u zelf wanneer u wenst te investeren in uw woning en comfort.

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan en kijk wat wij voor u kunnen doen, zodat u de luxe van buitenleven thuis kan waarmaken.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, events en promoties? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

    • Hidden